Dia Murka lah !

Posted: March 21, 2011 in General

Wilayah Tengah Tanah Malaya | 21 March 2010 | 16 RabiulAwal 1432

Salam.

Terbaca dalam berita semalam yang di”hilight”kan kat papers, kat tv bagai.

Sultan murka sebab ada orang bagi darjah and pangkat Datuk kat 150 orang tahun lepas. Menggila betul. Berapa banyak untung dia dah ambil?  cuba bayangkan….(pejamkan mata anda, sambil mengangkat tangan ke kepala) :

sorang dia pau RM 20,000 sekurang2nya.

150 orang x RM20,000 = RM 3,000,000.00

Tiga Juta tu bro…! pergh… paperwork semua sapa yang bikin? Sijil semua sapa yang bikin? memang dasat.. Aku rasa memang pernah aku dengar pasal jual beli title ni. Baru la nak kumpul duit, boleh beli Datuk-ship.

 

Persoalannya bukan kat tittle tu malah bukan kes yang sapa yang terlibat, ni nak kongsi ni pasal Sultan dah Murka ni.

Kalau Sultan dah murka memang korang dah boleh bermasam muka la lepas ni. Satu rakyat Kelantan kena risau. Kalau dulu, zaman kekhalifahan, kalau sesorang pemimpin tu dah murka, memang siap la korang. Dah xde lagi la tempat ko nak berteduh. Dah boleh la cari negara lain yang tak berdaulah. Tu la sapa suruh korang timbulkan kemurkaan Sultan?

Macamana plak kalau Allah yang murka?

Tsunami, gempa bumi 8.6 skala ritcher, hujan tak henti-henti, cuaca tak menentu, ikan-ikan beribu2 ditemui mati, burung-burung ditemui mati. Tu semua sikit jek. Aku berpendapat itu hanyalah macam hint je untuk manusia especially untuk aku.

Kalau Allah dah murka, boleh ke cari tempat lain? Siap-siap la.. nak lari mana lagi? Kat sini je yang ada kehidupan. Tak perlu lah nak cari kat Bulan ke kat Marikh ke kat Zuhal ke. Memang xde kehidupan punya. Percaya la. Tak percaya? Lantak korang la…

Ah.. malas lah nak sentuh pasal ni. korang bukannya paham pun. xpela, kalau korang ikut je cite kat sini, nanti korang paham la.

Bumi dah semakin merajuk dengan kita aku rasa. Bumi ni dah murka dengan dunia yang ada kat muka bumi ni. Macam-macam kita ambik tapi xde pun nak beri. Give and take la weh. Korang pandai plak eh, kalau orang take dari ko, ko mintak suh dia give plak. Korang memang cara!

Tapi yang pasti tahun ni memang tahun kebangkitan. Jom join aku sama-sama kita bangkit. To Infinity and Beyooooond!!!

 


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s