Perangai Bergantung Kepada Diri Sendiri

Posted: June 14, 2008 in Uncategorized

Hambar suasana pohon mempelam sehari dua ini, tapi tugasan harian tetap berjalan seperti biasa…..Cuma masing – masing seperti sudah malas untuk menceritakan masalah mereka hadapi,….terutamanya masalah kewangan yang makin meruncing akibat kenaikan harga barang yang menjadi-jadi.

 

Begitu juga cerita- cerita politik yang sudah tidak berapa hangat ….akibat dari cerita kenaikan harga asas barangan. …..atau mungkin juga masing – masing sedang sibuk mencatur dan berkempen untuk pemilihan parti yang akan bermula tidak lama lagi.

 

“Bro, gua tengok sekarang senyap ajer…..cerita-cerita politik”………terjah ahli mempelam kepada membernya yang dari tadi asik melayari internet di bawah pohon mempelam.

 

“Alaaa normal la, sekarang issue petrol dengan tariff elektrik…..harga barang lain, …semua confirm naik tak boleh nak kawal” sampuk member tadi.

 

“Bro, gua rasa kita kena buat something la….untuk naikkan taraf ekonomi kita……….gua dah tak larat nak tanggung semua ni”. Keluh ahli mempelam yang sedang melayar Blog chedet.com

 

“Jom, la kita fikirkan, atleast dapat la kita duit tepi”…..”kita start berdua pun takpe….lepas tu kita ajak la member lain kalau diorang pun nak bersama”….”Yela, kita tak bole buat keja sorang beb…mati kita. ….semua kita nak kena fikir….kerja lagi nak buat” ….”Kalau ader dua tiga orang ok sikit, banyak sikit idea…..bleh la selalu ‘Brainstorming’”…. “Cuma kita kena sepakat, professional dalam semua segi….baru boleh gerak nak buat aper pun”….”Tapi, confirm la kan, bukan senak nak develop team ni kan…..tapi kita cuba la” ….celah ahli mempelam tadi…..”Alaa macam boss kita cakap, Kalau Sukarno perlu sepuluh orang pemuda untuk takluk dunia…..kalau kita setakat tiga..empat orang tak kan tak leh nak buat sesuatu kat Johor ni”.

 

“ Ok tu bro, kat kampung kita ni pun kita boleh buat macam – macam, kita boleh jana ekonomi kita …..kalau boleh kita tak perlu belanja duit kita keluar sangat……makan kita beli kat warung ni……kalau ader rokok kita beli kat sini……nak bersukan kita bersukan kat sini……nak internet kita pun ader……aper – aper laa benda yang boleh kita buat supaya duit kita berpusing antara kita kan…. Kita cuba fikir dalam sikit la kan…..walau pun tak banyak, sikit pun kira dah baik” ….” Kemudahan kita dah ade….cuma perlu diperbaiki aje”

 

“Alaa, tu la pasal. Kita ajer yang pikir macam tu. Tapi member lain tak pikir pun…susah bro nak buat”.

 

“ Tu la dia cabaran kita, kita cuba la kongsi dengan member lain aper vision kita, aper yang kita mampu buat kalau kita bersatu”.

 

“macam sekarang ni pun lu tengok, semua buat hal masing-masing aje kalau dalam bab ekonomi ni…..tapi Kalau bab lain tu ….nak-nak bab menghabiskan duit, boleh pulak kita sepakat…..berbincang sakan……tapi benda tu bukan menjana ekonomi kita pun……deficit kan kita lagi ader”

 

“Tu la dia orang kita ni, terutama bangsa kita ni….bab-bab nak sepakat ni susah….perangai kita lain-lain…lepas tu …masing-masing nak ikut perangai sendiri”…….”Kalau perangai yang di buat tu membantu kita ker….menjana ekonomi kita ker…..mengerak kan kita ke depan ker….gua tak kisah bro, tapi semua perangai yang pentingkan diri sendiri”.

 

“Gua rasa la kan bro, diaorang dah selesa dengan aper yang diorang ader….buat aper nak berubah?..kalau sekarang dah selesa…..buat aper nak berubah .kalau kepenting untuk diri sendiri hilang?….lebih baik … ikutkan aje keadaan…kalau tuhan nak bagi kita kaya…dia bagi laa kan”

 

“tu la dia typical malay, mengharapkan sesuatu dengan goyang kaki……..kerja tak nak buat…..tapi berangan lebih”. …. “Kalau sorang – sorang, tak de team memang la susah beb… sebab tu nabi pun ader sahabat…..kira ‘Think Tank’ la tu”

 

“Aper-aper pun perangai tu bergantung pada diri sendiri. kalau kita nak berubah…sentiasa nak tingkatkan diri..kira sentiasa ‘positive aje…..kira bagus tu, tapi Kalau yang jenis ‘negative’ asik fikir susah aje….ha’ ni masalah”

 

“mmm….hari-hari benda yang sama kita buat, kaedah yang sama…..sesekali cuba la buat benda lain yang boleh tingkat kan diri kita….kita cuba la aper macam kaedah pun…janji tak la membelakangkan agama kita untuk perbaharui diri kita”.

 

“Sebab tu la kita kena ada member yang rapat…….senang sama senang…susah sama susah” ..”sebab lu orang kena ingat…kita ni manusia beb……kekurangan, lalai, malas, nak berpoya-poya,…ahh banyak lagi yang buruk ada pada kita……jadi kita kena sentiasa musabah diri….bersyukur…..dengan aper yang ada”……”yang penting kita cuba buat baik tiap – tiap hari ….. seberapa banyak yang boleh …….kalau boleh kita sama kita mengingatkan antara kita tentang kewajipan kita terhadap agama kita …..macam sembayang, puasa, sedekah….dan yang lain-lain la, sekurang-kurangnya kita cuba buat….selebihnya Allah yang nilai……manalah tau oleh sebab satu perkara yang kita buat Allah suka……dia bagi kita RAHMAT dan HIDAYAH untuk berubah sepenuhnya, inshaAllah”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s